Dags för gymnasieval

För niondeklassarna är det nu hög tid att skicka in sina gymnasieansökningar, men vilket ska man välja och vad är det egentligen som man ska tänka på när man väl ska försöka göra den här typen av val?

Att välja gymnasium kan vara svårt för en niondeklassare. Visst går man på många mässor där skolorna trängs med varandra och har snygg profilreklam för att locka eleverna till sig, och det är ju visserligen riktigt smart. Men vad är det egentligen som ska vara avgörande vid gymnasievalet för en elev? Något som många elever säger är att de till exempel påverkas mycket av vad deras föräldrar tycker och att det har stark inverkan på vilken utbildning man sedan väljer. Det är bland annat något som Sveriges Radio skriver om. Men värt att veta är att ens föräldrar enligt skollagen 29 kap, 12 § faktiskt inte får bestämma vilken skola deras barn ska gå på när det kommer till gymnasievalet utan det är helt och hållet ens eget beslut. Dessutom är det ungdomen själv och inte föräldern som skriver på alla papper med ansökningar och annat som man behöver ha när man väljer gymnasium, och inte ens föräldrar. Men visst, klart att deras åsikt påverkar i alla fall. Dock ska man komma ihåg att det faktiskt är ens egen framtid det handlar om och inte ens föräldrars, så därför är det viktigt att man väljer något som man själv kan tänka sig att arbeta med i framtiden – och du kan studera vidare även om du inte har alla betyg. Det är något som Metro skriver om.

Så kan du studera vidare utan betyg

  • Preparandutbildningen – är en utbildning för den som behöver komplettera sina betyg, som alltså inte har behörighet att komma in på gymnasiet och utbildningen håller på i cirka ett år.
  • Programinriktat individuellt val – är en utbildning för personer som har vissa godkända betyg men saknar några för att komma in på ett yrkesprogram, där behöver man nämligen svenska, matematik och engelska plus godkända betyg i fem andra ämnen.
  • Yrkesintroduktion – är utbildningen för dem som saknar godkända betyg för att kunna plugga på ett yrkesprogram och finns till för att göra det lättare att ta sig in på arbetsmarknaden och ger även behörighet till att gå yrkesprogram.
  • Individuellt alternativ – den här utbildningen är också till för att hjälpa personer som vill plugga ett yrkesprogram men fokuserar på att hjälpa elever till en yrkesintroduktion, en annan utbildning eller rent av in på arbetsmarknaden direkt.
  • Språkintroduktion – hjälper elever som inte kan språket, till exempel nyanlända, för att ge dem gymnasiebehörighet och fokuserar på att lära ut svenska språket ordentligt.