Pluggtips för universitets- och gymnasiestudier

Om du ska plugga på universitet i höst så gäller det att du ser över din studieteknik och studievana, men samma kan även gälla om du ska börja på gymnasiet.

Gymnasiet är en förberedelse för universitetsstudier och arbetslivet, så varför inte redan då slipa på studietekniken och lära sig smarta knep. Oavsett det är dags för gymnasieval eller universitetsval följer här matnyttiga tips som hjälper dig att lyckas bättre i skolbänken när det bär av dit.

Inlärningsstil

I stora drag kan man säga att det finns tre olika inlärningsstilar: visuellt inlärande, auditivt inlärande och kinetiskt inlärande. Du kan höra till alla stilar, eller passa mer in på en. Men i de flesta fall är det en av dessa inlärningsstilar som passar dig allra bäst, och den måste du hitta. När du sedan kommit fram till vilken eller vilka inlärningsstilar som passar dig bäst så är det dags att anpassa dina studier efter inlärningsstilen. Gillar du inte att lära kapitel i böcker om och om igen kanske ljudbok är bättre, eller du kanske lär dig bättre genom diskussion? Ta eget ansvar och forma din studietid efter vad som passar dig. 

Utveckla sättet du studerar på

Du får dock inte glömma att det hela tiden går att bli bättre och utveckla sina sätt att plugga på. Förbered dig inför föreläsningar för att kunna anteckna och organisera all information du får där lättare och se till att verkligen vara närvarande. Sätt bestämda pluggtider så får du mer fritid och behöver inte sitta i flera dagar inför tentan eller provet. Och du lär dig bättre på längre sikt istället för att korvstoppa i sista sekund. Testa att göra pluggandet roligare:

”Kurslitteratur är viktigt, men glöm inte bort att det finns mer information. Beroende på vad du pluggar kan det finnas poddar eller intressanta dokumentärfilmer som tar upp precis det du ska ha tenta på”, tipsar Nyheter24 om i en artikel.